mod_jux_megamenu

Nyelvváltó

  • MAGYARORSZÁG - HUNGARY
  • CSEHORSZÁG - CZECH REPUBLIC
  • SZLOVÁKIA - SLOVAKIA
  • LENGYELORSZÁG - POLAND

cikkfejlec3 


Az Europa Donna elnevezésű mellrák ellenes kezdeményezésen belül a V4 országokat képviselő nemzeti rákellenes társadalmi szervezetek most először egy közös projektben működnek együtt. A projekt fantázia neve angolul „Kick-Off”, ami egyszerre két jelentéssel is bír.

Egyrészt azt jelenti: lerúg. Az én értelmezésemben ez azért találó elnevezés, mert úgy gondolom, hogy minden olyan körülményt, felfogást, hatást, ami nem az egészséges, vagyis a teljes emberi élet megvalósulását segíti elő, nem azt szolgálja, hanem esetleg épp ennek az ellenkezőjét valósítja meg, azt le kell rúgni magunkról. Igen, szó szerint, ilyen határozottan, ekkora energiát megmozgatva és nagyon rövid idő alatt kell „lerúgni” magunkról a pesszimizmust, az elesettséget, a hit nélküliséget, az enerváltságot.Fotolia 103160020 Subscription Monthly M.view

Ugyanakkor a címben szereplő szó azt is jelenti: kezdőrúgás. És milyen találó elnevezés ez is. Hiszen, ha eddig nem történt meg a rossz, a negatív eltávolítása, elrúgása, akkor itt az ideje, hogy ebben a percben megtegyük. Senki nem teszi meg helyettünk, mi viszont akkor tesszük a legnagyobb jót magunkkal, ha nem várunk egy pillanatot sem tovább, és azonnal elindítjuk a „kezdőrúgást”. Minden bíztatással együtt azért azt meg kell mondanom, hogy nagy meccs lesz ez, amelyben lesznek nagyszerű, felemelő napok, amikor úgy érezzük új élet jön létre körülöttünk, és lesznek olyan borús, szeles napok, amikor az lesz az érzésünk, hogy minden erőfeszítésünk hiábavaló, visszacsúsztunk mindennek az elejére. A kezdőrúgás elvégzése tehát még nem a győzelem maga. De nélküle el sem indul a mérkőzés, vagyis nélküle győzni sem lehet. Szükség van kimondani, mától másképp lesz! Élni akarok, egészségesen akarok élni, és keresem azok segítő kezét, akikkel összefogva le tudjuk győzni a rákot, és új életet tudunk magunk köré varázsolni. Ebben a programsorozatban, ebben a „Kick-Off” projektben társaink, sorstársaink, és segítőtársaink a V4 országok. Nehéz történelmi múlt után immár második évtizede gyakoroljuk azt a gondolkodást, hogy a jó szomszédság mindenkinek az érdeke. Azt is, hogy közös érdekeinket könnyebben tudjuk az egymással való összefogás keretein belül megvalósítani. És azt is, hogy az összefogásnak az élet minden fontos területén érdemes megvalósulnia, így az egészségügyben, és a társadalmi szervezetek együttműködésében is.

IMG 1356 2048 pxA hírekből tudjuk, hogy Szlovákia, Csehország, Lengyelország, és Magyarország ez év elején megtette az első lépéseket az együttműködés felé a gyógyszerek tisztességes árazása, a közös vakcinabeszerzések, és az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás ügyében. Elindult egy közös tervezés, és együtt gondolkodás, hiszen a visegrádi országok sokat segíthetnek egymásnak az alapellátás, a háziorvosi szolgálat fejlesztésében is. Az illetékes minisztériumok fókuszába került a táplálkozás-egészségügy, az antimikrobiális rezisztencia kihívása, az elektronikus egészségügyi szolgáltatások, az egészségtudatosság pozitív befolyásolása, a nem fertőző krónikus betegségek megelőzése, és hatékony kezelése, a betegek aktív bevonása és a személyes egészségügyi adatok kezelése egyaránt. Ezek mind olyan ügyek, amelyekről érdemes közösen beszélni.

A „Kick-Off” projektben együttműködő szervezetek hisznek ebben, ezért a programmal egész Közép-Európa közösségét szeretnék megszólítani. Megszólítani, és elmondani nekik, hogy ma már a mellrák az egyik legjobban kezelhető daganatos megbetegedés. Hogy megelőzhető. Hogy az egyik olyan daganattípus, amit rendszeres szűréssel, önvizsgálattal időben nyakon lehet csípni. Hogy azok az emberek akik –e betegség formájában kapnak az élettől figyelmeztetést nem halálraítéltek. Sőt! Életre ítéltek, ha felveszik a kesztyűt, tudatosítják, hogy életük megfelelő alakításában a legnagyobb szerepük nekik magunknak van, és megköszönve a figyelmeztetést egy új úton indulnak el, ami egy jobb, egészségesebb, és boldogabb élethez vezet. Ebben akarunk segíteni egymásnak ezzel a programmal, és ezzel a közös, nemzetközi kapcsolatfelvétellel, és figyelemkeltéssel. Ez a mi kezdőrúgásunk. Most Neked passzoltuk a labdát! Gyere, szállj be a mérkőzésbe, és tarts velünk!