A Mellrákos Nők Szövetsége 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy információs és oktatási feladatokat lásson el a rákos betegek és szervezeteik irányába, és hogy közös összefogással, a nyilvánosság eszközeinek igénybevételével felhívják a figyelmet erre a betegségre, valamint a megelőzés fontosságára, és lehetőségeire.

cs1A Szövetség módszertani segítséget is nyújt a rákellenes szervezeteknek és a rákos betegeknek. Erre vonatkozóan számos projektet koordinálnak de a tájékoztató kampányok mellett igyekeznek felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, és arra, hogy az emlőrák kezelése akkor igazán hatékony, ha igen korai stádiumban sikerül diagnosztizálni annak kialakulását. Az emlőrák ellenes tevékenység egyszerre egyesíti az úgynevezett betegszervezetek és a magánszemélyek erőfeszítéseit abban a vonatkozásban is, hogy minél többen, minél hatékonyabban támogassák azokat a törekvéseket, amelyek kiemelten fontosnak tartják a betegjogok védelmét, és érvényesítését. Ennek az összefogásnak egy másik kiemelten fontos területe, hogy sikerüljön mindenütt egyenlő feltételeket és egyenlő esélyeket kapnia minden érintettnek a legjobb minőségű egészségügyi kezelésekre és ellátásokra. A Szövetség képviseli a cseh onkológiai betegeket hazájukban, de igyekeznek megjeleníteni magukat a nemzetközi nyilvánosság előtt is. 2009 óta tagjai az Europa Donna koalíciónak. A Nők Szövetsége jelenleg Csehországból, Morvaországból és Sziléziából származó 45 betegszervezetből áll, és arra törekednek, hogy minél hatékonyabban, és teljesebben fedjék le a társadalomnak ezt a szegmensét.

2013-tól kezdődően a Női Szövetség úgy határozott, hogy a felnőttek mellett a fiatalokat is meg kell célozni a tájékoztatással a hatékony rákellenes küzdelem érdekében, ezért egy oktatási programot indítottak el. Ennek sajátossága, hogy igyekszik a fiatalok nyelvén kommunikálni, megszólítani ezt a korosztályt, amely leginkább a nem hagyományos, hanem inkább a proaktív hangvételre fogékony. Az elindított iskolai projekt címe ehhez igazodva: "Nem csak a mellekről van szó". Évente több mint 5000 női hallgatót és középiskolás diákot sikerül elérniük, akik szerte az egész országban részt vesznek a felvilágosító alkalmakon. 

cs2cs32014 és 2015 között a Nők Szövetsége felkérésre aktívan részt vett a Cseh Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma által szervezett, a rákmegelőzés előmozdítására elkészített projektben is. A Női Szövetség az AVON the Marching szakértői partnere. 

Bellis Young & Cancer projektet 2012-ben hozták létre .Ez a projekt olyan fiatal betegekre (45 év alattiakra) összpontosul, akik mellrákos kezelés alatt állnak.

2015-ben, a Szövetség lett az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál női non-profit partnerévé ahol először mutatta be az úgynevezett „Éles mellek” projektet, amely férfiakat és nőket igyekszik szembesíteni azzal, hogy mit tesznek ők az egészségük érdekében, és felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.

2015-ben a Nők Szövetsége megkapta a megbízható közhasznú szervezet címet a Cseh Köztársaság Közhasznú Szövetségeitől.