cikkfejlec10


Az Europa Donna Szlovákiát 2013. szeptember 16-án hozták létre, és ennek a motorja a Ružová stužka volt. Az Európa Donna International nevű Európai Rákellenes Koalíciót ők képviselik Szlovákiában.

A MI KÜLDETÉSÜNK

A daganatokban szenvedő nőknél a mellrák a leggyakoribb halálok.

MIÉRT?

szl4Sajnos részben azért, mert nagyon sok nő van Szlovákiában, akik nem tudják, hogyan lehet megakadályozni a mellrákot, pedig ha egészségesen élnek, és időben észlelik a problémát, akkor erre van lehetőség. Sokan nem is tudják, hogy a rendszeres mammográfiás szűrés megmentheti az életüket. A rendszeres mammográfiás szűrés a mellrákot teljesen felismeri a 3-7 mm kezdetén. Nincs szükség nagy mellműtétre vagy nehezen követhető kemoterápiás kezelésre.

Ezért akarják, hogy minden szlovák nő gondoskodjon az egészségéről, hogy minden megelőző vizsgálatot használjon ki az egészség megőrzése érdekében. Azt akarják, hogy ez a mindennapi gyakorlat, és tudás része legyen náluk és családjaik mindennapi életében.

Miért fontos erre figyelmeztetni? Főként azért, mert mostanáig a nők csak akkor tartják fontosnak a mellvizsgálatot, ha problémák merülnek fel, sőt, gyakran még akkor is elhalasztják a vizsgálatot, ha szúrást, vagy valamilyen apróbb fájdalmat, érzékenységet tapasztalnak a diagnózistól való félelem miatt. Pedig ezzel csak fokozzák a bajt, miközben az így kialakuló hosszú távú stressz felesleges, mert nem olyan súlyos változásokról van szó még ekkor, amelyek veszélyeztetnék az életüket. A nők gyakran nem tudják, hogy ha az onkológiai megbetegedést korai stádiumban észlelik, nem szükséges a teljes mellet műtéti úton eltávolítani. Az ilyen betegség kezelése rövidebb és kevésbé igényes, mint a késői szakaszban a betegség kezelése. Ugyanakkor a gyógyulás esélye sokkal magasabb a korai szakaszban, mint a későbbi szakaszokban.

Éppen ezért fontos cél az,

 • hogy a szlovák nők tudatosságában a mellrák megfelelő helyre kerüljön, mégpedig a súlyos, de jól kezelhető betegségnek tekinthetők közé,
 • hogy a mellrák ne legyen tabu,
 • hogy az érintett nőt ne bélyegezze meg a környezete, és a társadalom,
 • hogy a minőségi megelőzés és a hatékony egészségügyi ellátás természetesen magától értetődő legyen.

szl2szl3szl5

A Rózsaszín Szalag Alap támogatja: a képzési tevékenységeket, az előkészítő információs anyagok elkészítését, és terjesztését, amelyek hasznos módszereket tartalmaznak a megfelelő étrendre, az önvizsgálatra, a képzésre és az esetleges műtétre vonatkozóan. Támogatja a prevenciós programokat a diákok a középfokú egészségügyi iskolák és az egyetemek hallgatóinak körében is, és igyekszik segíteni az önkéntes és szociális munka iránti érdeklődést. Fontosnak tartja az érintett intézmények nemzeti szintű együttműködését a megelőzés és a mellrák elleni küzdelem területén megvalósuló projektek nemzetközi koordinációjával kapcsolatban.

szl1Az EUROPA DONNA az Európai Mellrákellenes Koalíció, amely független, non-profit szervezetként országos szervezetekből alkot Európai koalíciót, és ezeken keresztül rendelkezik egyfajta széleskörű kitekintéssel, és kapcsolatrendszerrel egész Európában.

A szövetség célul tűzte ki, hogy ráirányítsa a figyelmet a nőkre, elsősorban, mint az emlőrák leginkább érintett társadalmi csoportjára, hogy ennek révén érdekeltté tegye őket a megelőzéssel kapcsolatban. A szlovák partnerek is tudják, hogy a szervezet ereje többek között az összefogásban, és az ezzel összefüggő mozgósításban van, amikor egy-egy közös cél mentén közös projektekben országokon átívelő összefogás eredményeként sok-sok ezer ember mozdul egy közös egészségügyi érdek mentén. Az európai nők szempontjából ma kulcsfontosságú, hogy legbelül elkötelezzék magukat az egészséges életmód mellett, amelynek része a megelőzés és a tudatosság, amikor ki-ki igyekszik jó irányban befolyásolni az életét, és nem csak sodródik a mindennapokban. Ennek egyik eszköze mellrák specifikus rákszűrés, amelyet a Szlovákok is támogatnak, de ugyanilyen fontosságot tulajdonítanak a színvonalas egészségügyi ellátásnak, kezelésnek, amelynek egyik fontos háttere a kutatás. Az EUROPA DONNA tehát az európai nők érdekeit képviseli a helyi és nemzeti hatóságokkal összefogásban, valamint az Európai Unión belüli intézményekre vonatkozóan.

ED SZLOVÁKIA CÉLKITŰZÉSEI

 • szl6szlovákiai egyesületek és magánszemélyek szövetsége az emlőrák ellen,
 • a mellrákos nők és a szlovák nők reprezentációja nemzetközi fórumokon és transznacionális struktúrákban,
 • az emlőrákra vonatkozó naprakész információk terjesztésének és cseréjének előmozdítása, optimális kezelése és megelőzése,
 • a szlovák nők tudatosságának és oktatásának növelése a mellrák megelőzésében,
 • hangsúlyozva a preventív mammográfiás vizsgálatok minőségének javítását Szlovákiában,
 • támogatva a mellrák megfelelő szűrését és korai felismerését,
 • a megfelelő orvosi képzés bevezetését és az egészségügyi intézmények minőségének rendszeres értékelését a megelőzés és a szűrés során,
 • minőség-támogató ellátás nyújtása a mellrákos betegek számára a kezelés alatt és után,
 • egyesíteni az onkológiailag beteg nők erőfeszítéseit az életük minőségének javítása érdekében.